SİRKÜLER (2022)

Sayı/Konu: 2022/9: İhracatçılara Ve Üretim Yapanlara Kurumlar Vergisi İndirimi İle Vergi İadesi Taleplerde YD İçin Teminat Alınmasına Yönelik Kanun Düzenlemesi (7351 Sayılı Kanun)                                

Mevzuat: KVK, İYUK                                

Web: www.adenymm.com.tr

Email[1]: info@adenymm.com.tr, cakmakciali@adenymm.com.tr

Özet:

7351 sayılı Bireysel Emeklilik  Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun[2] ile,

  • Vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde ellisi oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemeyeceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Buna göre, konusu vergi kanunlarına göre vergi iadesi olan davalarda ihtilaf konusu tutarın %50 si oranında teminat alınmadan yürütmeyi durdurma kararları verilemeyecektir.

  • Tam mükellefiyete tabi yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kâr payları, bazı fonlarda yer alan istisnalar hariç, kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur.

Kanun hükmü ile tam mükellef girişim sermayesine ilave olarak tam mükellef yatırım fonları kazançları da kurumlar vergisinden istisna olarak değerlendirilecektir. Bu kapsamda bir kısım döviz ve altına/kıymetli maden veya bunlara yatırım içeren her türlü sermaye piyasası aracına dayalı fon kazançları ise istisna olmayacaktır.

Mükelleflerin, bu kapsamda yaptıkları tam mükellef yatırım fonlarını kurumlar vergisinden istisna olanlar ve olmayanlar olarak ayrı şekilde kayıtlarında izleyerek kurumlar vergisi matrahlarını belirlemeleri gerekmektedir.

  • İhracat yapan kurumların ihracattan elde ettikleri kazançları ile sanayi sicil belgesi sahibi kurumların, üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına uygulanacak kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması öngörülmüştür.

İhracat yapan ve sanayi sicil belgesine sahip üretici işletmeler de bu faaliyet kazançlarına münhasır olmak üzere mükerrer olmayacak şekilde kurumlar vergisini 1 puan indirimli uygulayacaklardır.

Uzun süre önce her iki mükellef grubuna özel ve pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini dile getirirken, buna yakın kanun düzenlemelerin yapılmasını ifade ve beyan ettiğimiz hususların önemi açısından değerli bulmaktayız:

“https://www.adenymm.com.tr/guclu-esit-ve-adil-bir-vergi-sistemi-ama-nasil-i-ali-cakmakci-yeminli-mali-musavir”.” (9. Madde)

https://www.dunya.com/kose-yazisi/ihracatci-sirketlere-vergi-ertelemesi-getirilmelidir/618927

İçerik:                              

1-Vergi İadesi Davalarında %50 Teminat Alınmadan Yürütmeyi Durdurma Kararı Verilemeyecektir:

6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

Vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde ellisi oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemez.”

Buna göre; 7351 sayılı Kanun’la, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinde yapılan düzenlemeyle, vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde ellisi oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemeyeceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe gireceğinden hali hazırdaki davaları da etkileyecektir.

Buna göre; İYUK 27/4. Bendinin son haline göre vergi mahkemelerinde, vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılması, tarh edilen vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümlerin ve bunların zam ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durdurur. Ancak, 26 ncı maddenin 3 üncü fıkrasına göre işlemden kaldırılan vergi davası dosyalarında tahsil işlemi devam eder. Bu şekilde işlemden kaldırılan dosyanın yeniden işleme konulması ile ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan işlemlerle tahsilat işlemlerinden dolayı açılan davalar, tahsil işlemini durdurmaz. Bunlar hakkında yürütmenin durdurulması istenebilir. Vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde ellisi oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemez.

Mükelleflerin haklı olduğu durumlarda böyle bir teminat aranmasının yasal olarak pek çok tartışmaya da yol açacağını düşünmekteyiz.

2-Tam Mükellef Yatırım Fonları (Döviz Ve Altın/Kıymetli Maden Cinsi Varlık Ve Bunlara Dayalı Her Türlü Sermaye Piyasası Aracı Bulunduranlar Hariç)ndan Elde Edilen Kazançlar Kurumlar Vergisinden İstisna Edilmiştir:

13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiş ve bendin son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“4) Tam mükellefiyete tabi diğer yatırım fonu katılma paylarından elde ettikleri kâr payları (portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen kazançlar hariç).”

“Diğer yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen kâr payları bu istisnadan yararlanamaz.”

Bildiğimiz üzere hali hazırda kurumların tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde ettikleri kâr payları başkaca özel bir şart aranmaksızın kurumlar vergisinden istisna edilmişti.

Bu kez, kurumların tam mükellefiyete tabi diğer yatırım fonu katılma paylarından elde ettikleri kâr payları (portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen kazançlar hariç) kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Diğer yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen kâr payları bu istisnadan yararlanamaz.

Mükelleflerin, bu kapsamda yaptıkları tam mükellef yatırım fonlarını kurumlar vergisinden istisna olanlar ve olmayanlar olarak ayrı şekilde kayıtlarında izleyerek kurumlar vergisi matrahlarını belirlemeleri gerekmektedir.

3-İhracatçı Ve Üretim Yapan İşletmelere Kurumlar Vergisi İndirimi Getirilmiştir:

Kanun ile 5520 sayılı Kanunun 32 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir:

“(7) İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır.

(8) Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır. Bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için yedinci fıkra hükmüne göre ayrıca indirim uygulanmaz.

(9) Yedinci ve sekizinci fıkralardaki indirimli oranlar, bu madde kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonraki kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanır.”

  • Yapılan düzenlemeye göre ihracatçı kurumlar, üretim yapsın veya yapmasın, ihracat gelirlerinden elde edilen kazanca 1 puan indirimli kurumlar vergisi uygulayacaklardır.
  • Bu kapsamda, hizmet ihracatını kanun dışında bırakan bir durum olmamakla beraber, döviz kazandırıcı faaliyetlerin bu kapsamda olup olmayacağı, döviz hasılatının nasıl ve hangi tarihte hesaplanacağı, kambiyo karlarının/zararlarının nasıl değerlendirileceği, müşterek giderlerin nasıl tespit edileceği, kazanç yetersizliği olması durumunda ihracat kazancının matrahının nasıl bir işlem ile tespit edileceğini idarenin düzenleyici Genel Tebliğ ile belirleneceğini düşünmekteyiz.

Yine, sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanacaktır.

Bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için yedinci fıkra hükmüne göre ayrıca indirim uygulanmazyacaktır.

  • Sanayi sicil belgesine sahip mükelleflerin, “bu belgeye sahip oldukları süre boyunca” ve yine “belge kapsamında yaptıkları üretim faaliyetlerinden” elde edilen kazanca 1 puan kurumlar vergisi indirimi uygulanacaktır.
  • Mükelleflerin sanayi sicil belgesinde yer almayan üretim konularından, belgeye girmemiş üretim faaliyetlerinden  doğan kazançlara istisna uygulamayacaklarını hatırlatmak isteriz.
  • Bu indirim, ihracatçı şirketlere uygulanan indirimle mükerrer olacak şekilde uygulanmayacak, her bir mükellefe en fazla 1 puan indirim olacaktır.
  • Yine, müşterek giderlerin nasıl dağıtılacağı, kazancın nasıl tespit edileceği, kazanç yetersizliği olması durumunda üretim faaliyetine ilişkin matrahın nasıl bir işlem ile tespit edileceğini idarenin düzenleyici Genel Tebliğ ile belirleneceğini düşünmekteyiz.

Her iki mükellef grubunda 1 puanlık kurumlar vergisi indirimi ancak  bu madde kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonraki kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanacağından kanundaki diğer indirimlerin öncelikle uygulanacağı aşikardır.

  • Örneğin, payları Borsa İstanbul’da ilk defa işlem görmek üzere en az % 20 oranında halka arz edilen kurum kazançlarına uygulanan 2 puanlık indirimden yararlanan imalatçı ve/veya ihracatçılarda, bu indirim uygulandıktan sonra ayrıca 1 puanlık indirim yapılacaktır.

Uzun süre önce her iki mükellef grubuna özel ve pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini dile getirirken, buna yakın kanun düzenlemelerin yapılmasının ifade ve beyan ettiğimiz hususların önemi açısından değerli bulmaktayız:

“https://www.adenymm.com.tr/guclu-esit-ve-adil-bir-vergi-sistemi-ama-nasil-i-ali-cakmakci-yeminli-mali-musavir”.” (9. Madde)

https://www.dunya.com/kose-yazisi/ihracatci-sirketlere-vergi-ertelemesi-getirilmelidir/618927

Düzenleme 01.01.2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bilgilerinize Saygılarımızla Arz Olunur.

                         

[i]Bilgilendirme Metni:


[1]Soru, görüş ve değerlendirmeleriniz için E-mail (info@adenymm.com.tr) atmanızı rica ederiz.

[2]

22 Ocak 2022 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 31727


[i]Sirkülerlerimizde yer alan bilgiler belli bir konunun veya yasal düzenlemenin veyahut yargı kararlarının çok geniş ve kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ziyade genel olarak mükelleflere ve uygulayıcılara bilgi vermek, gündemi talip etmeye yardımcı olmak ve yorum yapmalarına yardım amacını taşımaktadır.

Sirkülerimiz profesyonel hizmetlerimizi temsil etmeyebileceği gibi, her durum ve koşulda profesyonel yaklaşımlarımızı da ifade ettiği iddia edilemez. Yaptığınız fiili/pratik çalışmalarda bu değerlendirmeler dikkate alınırken, olayların koşullarının da incelenmesi, irdelenmesi, sonuçlarının iyi analizi son derece önemlidir. Bu tür çalışmalarda mutlak suretle bir profesyonelden bilgi alınması veya danışmanlık alınmasında fayda bulunduğu düşünülmektedir. Şirketimiz tarafından bazı önemli mali olaylar Sirküler yerine Makale olarak paydaşlarımızla paylaşılmaktadır.

“ADEN Yeminli Mali Müşavirlik Anonim Şirketi Ve Period Bağımsız Denetim Ve Danışmanlık A.Ş.", söz konusu Sirkülerlerin ve içeriğindeki bilgilerin hata içermediğine dair herhangi bir güvence vermemektedir. Sirkülerleri ve içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü risk tarafınıza aittir ve bu kullanımdan kaynaklanan her türlü zarara dair risk ve sorumluluk tamamen tarafınızca üstlenildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Gerekli olması halinde iletişim bilgilerimiz:

OFİSLER-İLETİŞİM BİLGİLERİ

İstanbul Ofis 1  (Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri):

Şenlikköy Mahallesi, Yaşar Kemal Sokak, No: 3 Daire: 5 Florya-Bakırköy-İSTANBUL

Tel: (0212) 592 00 92

Fax: (0212) 592 00 92

Web: www.adenymm.com.tr

Email: info@adenymm.com.tr

Ankara Ofis 2-(YMM Hizmetleri): 

Ehlibeyt Mahallesi Tekstilciler Caddesi Ekşioğlu İş Merkezi  No:16/9 Balgat Çankaya ANKARA

Tel: (0212) 592 00 92 (0312) 441 39 00-

Fax: (0312) 441 39 01

Email: info@adenymm.com.tr

Adana Ofis 3-(YMM Hizmetleri): 

Döşeme Mahallesi, 60024 Sokak Yenikent Sabuncu Sitesi E Blok No: 11/34 Seyhan ADANA

Tel: (0322) 503 77 66

Email: info@adenymm.com.tr

Period Bağımsız Denetim Ve Danışmanlık A.Ş.(Bağımsız Denetim Hizmetleri) 4-(Bağımsız Denetim Hizmetleri)

Tel: (0212) 592 00 92

Fax: (0212) 592 00 92              

Web: Period Audit | Period Bağımsız Denetim ve Danışmanlık A.Ş.

E-Mail: info@adenymm.com.tr

Almanya Düsseldorf-Köln Ofisleri 5, 6 (Yurtdışı Outsource YMM Hizmetleri)

Tel: +49 211-2394190+49 211 - 23 94 19 20 Grafenberger Allee 293 40237 Düsseldorf Deutschland

Tel: 49 221-4309070+49 221 - 43 09 07 20 Hohenstaufenring 29-37 50674 Köln Deutschland

    

WeCreativez WhatsApp Support
ADEN YMM