SİRKÜLER (2019)

Sayı: 2019/49                              

Konu: İthalatçı Bilgi Formlarının Gönderilmesi Hk

Mevzuat: İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ

Web: www.adenymm.com.tr

Email[1]: info@adenymm.com.tr, cakmakciali@adenymm.com.tr

Özet:

İthalatçılar tarafından “İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ”ler kapsamında “Kayıt Belgesi” yapılması gerekmektedir.

Başvuruların ofisten bilgisayar ortamına aktarılabilmesini teminen gereken şifre alma yöntemi ile istenilen bilgi ve belgelere http://www.ebirlik.org/ithalat/ internet sayfasından ulaşılabilecektir.

Yeminli mali müşavir onaylı ithalatçı bilgi formu ile üretici ithalatçılar için üretici ithalatçı bilgi formu ilk başvuruda aranır. Ayrıca, 01 Haziran 2017 tarihinden sonra tüm ithalatçılar için (tüzel kişi ithalatçılar, şahıs firmaları ve şahıslar)  İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğler ekinde yer alan “Yeminli Mali Müşavir Onaylı İthalatçı Bilgi Formu” aranacaktır. Üretici ithalatçılar için ise üretici ithalatçı bilgi formu her bir üretici ithalatçı için 01 Haziran 2018 tarihinden sonra yapılacak ilk başvuruda aranacak olup form ithalatçı tarafından kaşelenip imzalanacaktır (2013/9 sayılı Tebliğ kapsamındaki eşya için aranmayacaktır).

Yeminli mali müşavir onaylı “İthalatçı Bilgi Formu” ilk başvuruda aranır. İthalatçı Bilgi Formu, ayrıca her takvim yılının haziran ayının birinci gününden sonra yapılacak ilk başvuruda aranmaktadır.

Yenilenmesi gereken ithalatçı bilgi formu ile üretici ithalatçılar için üretici ithalatçı bilgi formu üzerindeki bilgiler http://ithalat.ebirlik.org/impws/app internet adresinden kaydedildikten sonra anılan belge asılları kayıt merkezlerine ibraz edilecektir. İthalatçı bilgi formu üzerinde yer alan bilgilerin tam ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir.

Faks, email veya fotokopi ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir.

İçerik:                              

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğin amacı; ek-1’de gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) belirtilen ürünlerin ithalatının kayda alınmak suretiyle ileriye yönelik olarak gözetime tabi tutulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Tebliğin 1 inci maddesinde belirtilen ürünleri ithal etmek isteyen ithalatçılar, gerçekleştirecekleri ithalata ilişkin bilgileri ithalattan önce Ekonomi Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve Tebliğdeki ek-2’de yer alan listede gösterilen “Kayıt Merkezleri”ne kaydettirirler. İthal işleminin kayda alındığına dair bir “Kayıt Belgesi” düzenlenir.

Kayda alınacak ürünlerin serbest dolaşıma girişinde gümrük beyannamelerinin tescilinde menşe ayrımı yapılmaksızın, 2 nci maddede belirtilen “Kayıt Belgesi” veya elektronik ortamdaki kayıt, ithalatçı tarafından ilgili gümrük idaresine sunulur.

Kayıt belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için ek-3'te yer alan "Kayıt Belgesi Başvuru Formu"nun tam ve usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve bu formun ekindeki belgelerle birlikte eksiksiz olarak kayıt merkezlerinden birine iletilmesi gerekmektedir.

  1. Başvuruların ofisten bilgisayar ortamına aktarılabilmesini teminen gereken şifre alma yöntemi ile istenilen bilgi ve belgelere http://www.ebirlik.org/ithalat/ internet sayfasından ulaşılabilecektir.

  1. Kayıt belgesi başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için; beyan sahibine ait noter tasdikli imza sirkülerinin aslı ve beyan sahibi ithalatçıdan farklı ise noter tasdikli vekaletname aslı aranacaktır. (İmzaya yetkili kişilere ilişkin bir değişiklik olması ve/veya imza sirkülerinin geçerlik süresinin dolması durumunda noter tasdikli yeni belgenin aslının getirilmesi zorunludur.)

  1. Yeminli mali müşavir onaylı ithalatçı bilgi formu ile üretici ithalatçılar için üretici ithalatçı bilgi formu ilk başvuruda aranır. Ayrıca, 01 Haziran 2018 tarihinden sonra tüm ithalatçılar için (tüzel kişi ithalatçılar, şahıs firmaları ve şahıslar) İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğler ekinde yer alan “Yeminli Mali Müşavir Onaylı İthalatçı Bilgi Formu” aranacaktır.

  1. İthalatçı bilgi formunda 2017 yılı sütununda yer alan bilgilerden kesinleşmemiş olanlarına “kesinleşmemiştir” ifadesi yazılarak onaylanacaktır.

  1. Üretici ithalatçılar için ise üretici ithalatçı bilgi formu her bir üretici ithalatçı için 01 Haziran 2018 tarihinden sonra yapılacak ilk başvuruda aranacak olup form ithalatçı tarafından kaşelenip imzalanacaktır (2013/9 sayılı Tebliğ kapsamındaki eşya için aranmayacaktır).

  1. İthalatçı bilgi formu ile üretici ithalatçılar için üretici ithalatçı bilgi formu üzerindeki bilgiler http://ithalat.ebirlik.org/impws/app internet adresinden kaydedildikten sonra anılan belge asılları kayıt merkezlerine ibraz edilecektir. İthalatçı bilgi formu üzerinde yer alan bilgilerin tam ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir.

Eklenecek Belgeler:

KAYIT BELGESİ BAŞVURU FORMUNA EKLENECEK BELGELER:

1: Beyan sahibine ait noter tasdikli imza sirkülerinin aslı ve beyan sahibi ithalatçıdan farklı ise noter tasdikli vekaletname. (İlk başvuruda aranır. Müteakip başvurularda fotokopileri yeterlidir. İmzaya yetkili kişilere ilişkin bir değişiklik olması ve/veya imza sirkülerinin geçerlik süresinin dolması durumunda noter tasdikli yeni belgenin aslının getirilmesi zorunludur.)

2: Aşağıda yer alan yeminli mali müşavir onaylı “İthalatçı Bilgi Formu” ilk başvuruda aranır. İthalatçı Bilgi Formu, ayrıca her takvim yılının haziran ayının birinci gününden sonra yapılacak ilk başvuruda aranır.

3: Aşağıda gösterilen İhracatçı Kayıt Formu (Exporter Registration Form) her farklı ihracatçıdan yapılan ilk başvuruda aranır. İhracatçı Kayıt Formu, ilgili ülke yetkili makamlarınca onaylanmasını müteakip aynı ülkede yerleşik Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından birine onaylatılır. İlgili ülkede Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu bulunmaması durumunda üreticinin bağlı olduğu yurt dışındaki ticaret odası tarafından onaylanır. İhracatçı Kayıt Formu 1 yıl süre ile geçerlidir.

Daha önce usulüne uygun onaylanarak kabul edilmiş olan İhracatçı Kayıt Formu ibraz etmiş beyan sahiplerinin müteakip yıldaki başvurularında, anılan formu http://www.ebirlik.org adresinde gösterilen usuller çerçevesinde doldurup göndermeleri halinde söz konusu İhracatçı Kayıt Formu, ilgili ülke makamlarının onayı aranmaksızın kabul edilebilir. Bakanlık, gerekli görmesi halinde, ilgili ülke yetkili makamlarınca onaylanmasını müteakip aynı ülkede yerleşik Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından onaylanmış İhracatçı Kayıt Formu ve diğer her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilir.

4: Aşağıda gösterilen Madde Bilgi Formu (fatura kalemlerine ait bilgiler doldurulur.)

İTHALATÇI BİLGİ FORMU

Firma Unvanı:

Vergi Numarası ve Vergi Dairesi:

Adresi:

Telefonu ve Faksı:

E-posta:

Ortaklara ait bilgiler:

SIRA NO.

T.C. KİMLİK NO.* / UYRUK**

ADI SOYADI

HİSSE PAYI (%)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

* Türk vatandaşları için ** Yabancı asıllı vatandaşlar için

*** Ortakları 10’un üzerinde olan firmalar için en büyük 10 hisse payına sahip ortağa ilişkin bilgiler verilir.

TEK DÜZEN HESAP NO

HESAP ADI

C.Y. -4

C.Y. -3

C.Y. -2

C.Y. -1

CARİ YIL (C.Y.)

620

Satılan Mamul Maliyeti

621

Satılan Ticari Mallar Maliyeti

600

Yurt İçi Satışlar

601

Yurt Dışı Satışlar

61-

Satış İndirimleri

152

Mamuller

153

Ticari Mallar

690

Dönem Kârı/Zararı

691

Dönem Kârı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları

720

Direkt İşçilik Giderleri

-

İthalatçı tarafından çalıştırılan işçilerin ilgili takvim yılı içinde ödenen sigorta prim-gün sayısı toplamı

-

İthalatçının ilgili takvim yılı içinde yaptığı toplam ithalat miktarı (ABD Doları)

-

İthalatçının ilgili takvim yılı içinde yaptığı toplam ihracat miktarı (ABD Doları)

Yukarıdaki tablolarda yer alan bilgilerin, unvan ve vergi numarası gösterilen firmaya ait olduğunu ve doğruluğunu onaylarım. (YMM Faaliyet Belgesi tabloya eklenir.)

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRİN

ADI SOYADI

İMZASI VE MÜHRü

Bilgilerinize Saygılarımızla Arz Olunur.

                         

[1] Mesleki çalışmalarımızda yer alan bilgiler belli bir konunun veya yasal düzenlemenin veyahut yargı kararlarının çok geniş ve kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ziyade genel olarak mükelleflere ve uygulayıcılara bilgi vermek, gündemi talip etmeye yardımcı olmak ve yorum yapmalarına yardım amacını taşımaktadır.

Makaleleri yazıldığı dönem ve yasal düzenlemelerin dikkate alınarak değerlendirme yapılmasının önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Makalelerin telif ve diğer yasal hakları doğrudan şirkete ve yazarına ait olup, atıf yapmadan veya izinsiz kullananlar hakkında her türlü yasal işlemin yapılacağını ifade ederiz.

Çalışmalarımız profesyonel hizmetlerimizi temsil etmeyebileceği gibi, her durum ve koşulda profesyonel yaklaşımlarımızı da ifade ettiği iddia edilemez. Yaptığınız fiili/pratik çalışmalarda bu değerlendirmeler dikkate alınırken, olayların koşullarının da incelenmesi, irdelenmesi, sonuçlarının iyi analizi son derece önemlidir. Bu tür çalışmalarda mutlak suretle bir profesyonelden bilgi alınması veya danışmanlık alınmasında fayda bulunduğu düşünülmektedir. Şirketimiz tarafından iş ortalarımızın personellerimizin yetişmesi ve gelişmesinden duyduğumuz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olacağımıza dair sözümüzü tutma gayreti içinde olduğumuzu iletmek isteriz.

“ADEN Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ", söz konusu çalışmaların ve içeriğindeki bilgilerin özel durum veya koşullara bağlı olarak hata içermediğine dair herhangi bir güvence vermemektedir. Mesleki çalışmaları ve içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü risk tarafınıza aittir ve bu kullanımdan kaynaklanan her türlü zarara dair risk ve sorumluluk tamamen tarafınızca üstlenildiğinin bilinmesi gerekmektedir.

 

[1]Soru, görüş ve değerlendirmeleriniz için mail atmanızı rica ederiz.

WeCreativez WhatsApp Support
ADEN YMM