T.C. D A N I Ş T A Y VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU Esas No : 2023/181 Karar No : 2025/30

(6111 sayılı Kanun, matrah artırımı, artırımda bulunulan yıllara ilişkin olarak inceleme ve tarhiyat yapılamaması)

Özet: 6111 sayılı Kanun uyarınca katma değer vergisi yönünden matrah artırımında bulunulmasına rağmen matrah artırımı sonucu tahakkuk eden vergilere ilişkin taksitlerin süresinde ödenmemesi halinde artırımda bulunulan yıllara ilişkin olarak katma değer vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılamayacağı..

Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararı: Mahkeme, davacı tarafından 6111 sayılı Kanun uyarınca matrah artırımında bulunulması nedeniyle hakkında inceleme ve tarhiyat yapılamayacağı iddia edilmiş ise de verilen ara kararı üzerine davalı tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacının 27/05/2011 tarihinde uyuşmazlık konusu yıl için katma değer vergisi yönünden matrah artırım talebinde bulunduğu, ancak taksitlerin tamamını ödemediği görüldüğünden davacının iddiasına itibar edilmediği gerekçesine yer vermek ve işin esasını incelenmek suretiyle davayı reddetmiştir.

Davacının temyiz istemini inceleyen Danıştay Üçüncü Dairesinin 01/06/2022 tarih ve E:2022/188, K:2022/2640 sayılı kararı: 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 7. maddesinin (1) numaralı fıkrasında "Katma değer vergisi mükelleflerinin, her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri (ihtirazi kayıtla verilenler dâhil) beyannamelerindeki hesaplanan katma değer vergisinin yıllık toplamı üzerinden 2006 yılı için % 3, 2007 yılı için % 2,5, 2008 yılı için % 2 ve 2009 yılı için % 1,5 oranına göre belirlenecek katma değer vergisini, vergi artırımı olarak bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar beyan etmeleri halinde, bu mükellefler nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak katma değer vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaz." kuralına yer verilmiştir. Anılan Kanun'un "Matrah ve vergi artırımına ilişkin ortak hükümler" başlıklı 9. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinde, Kanun'un 6, 7 ve 8. maddelerine göre hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin Kanun'da belirtilen süre ve şekilde ödenmesinin şart olduğu, söz konusu vergilerin Kanun'da belirtilen şekilde ödenmemesi halinde, 6183 sayılı Kanun'un 51. maddesine göre belirlenen oranın bir kat fazlası oranında uygulanacak gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunacağı düzenlenmiştir. Kanun'un 19. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinde ise süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkının kaybedileceği düzenlemesine yer verilmiştir.

Anılan Kanun'a dayanılarak yayımlanan 1 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun Genel Tebliği'nin "VI- Matrah ve Vergi Artırımına İlişkin Hükümler" başlığı altında düzenlenen "F- Matrah ve Vergi Artırımına İlişkin Ortak Hükümler" başlığının altında yer verilen "1-Matrah ve Vergi Artırımı ile Matrah Beyanı Dolayısıyla Hesaplanan Vergilerin Ödenmesi" alt başlığında, matrah ve vergi artırımı sonucu ödenmesi gereken taksitlerin süresi içinde ödenmemesinin matrah artırım hükümlerinin ihlali anlamına gelmeyeceği ve Kanun'un 19. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinin uygulanmayacağına yönelik düzenlemeye yer verilmiştir. 6111 sayılı Kanun'un sözü edilen düzenlemelerinde, katma değer vergisi yönünden vergi artırımında bulunulan yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak inceleme ve tarhiyat yapılmaması, Kanun'da belirlenen oran esas alınarak hesaplanan verginin, mükelleflerince beyan edilmesi ve mükelleflerinin bu vergiyi ödemeyi kabul etmeleri koşullarına bağlanmış; matrah ve vergi artırımı sonucu ödenmesi gereken taksitlerin süresi içinde ödenmemesinin matrah artırım hükümlerinin ihlali anlamına gelmeyeceği açıkça belirtilmiştir. Davacı tarafından, uyuşmazlık konusu vergi ve cezaların ilgili olduğu 2007 takvim yılı için katma değer vergisi yönünden vergi artırımına gidildiği hususunda taraflar arasında herhangi bir ihtilaf bulunmamaktadır.

Bu nedenle, 2007 yılı işlemleri katma değer vergisi yönünden incelenemeyecek ve adına tarhiyat yapılamayacak olan davacının, vergi artırımı sonucu ödemesi gereken taksitleri süresi içinde ödememiş olması nedeniyle matrah artırım hükümlerini ihlal ettiğinden de söz edilemeyeceğinden, dolayısıyla değinilen yıl işlemlerinin incelenmesi sonucu yapılan dava konusu cezalı tarhiyatlarda hukuka uygunluk bulunmadığından, temyize konu kararın bozulması gerekmiştir. Daire bu gerekçeyle kararı bozmuştur.

Mahkeme, ilk kararında yer alan hukuksal nedenler ve gerekçeye ek olarak bu gerekçeyle ısrar etmiştir. Buna göre, Kanun'da öngörülen süre ve koşullarda taksitlerin ödenmemesi halinde artırılan matrah üzerinden tarh edilen vergilerin tahsili kapsamında Kanun'un 9. maddesinde yer alan matrah artırımına ilişkin hükümlerin uygulanması iptal edilmeyecektir. Buna karşın, Kanun'un diğer bölümünde yer alan ilgili dönemde vergi incelemesine tabi tutulmaması ayrıcalığı uygulanmayacak, diğer bir deyişle matrah artırım hükümlerini ihlal eden mükellefler Kanun'la getirilen bu türden imkanlardan yararlanamayacaktır. Davacının 27/05/2011 tarihinde uyuşmazlık konusu yıl için katma değer vergisi yönünden matrah artırımı talebinde bulunduğu, ancak 2012 takvim yılında ikiden fazla taksiti ödemediği görülmektedir.

Danıştay Üçüncü Dairesinin yukarıda yer verilen kararının dayandığı aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle ısrar kararının bozulması gerekmektedir.

KARAR SONUCU :

Açıklanan nedenlerle;

1- Davacının temyiz isteminin KABULÜNE,

2- ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı ısrar kararının BOZULMASINA,

3- Yeniden verilecek kararda karşılanacağından, yargılama giderleri hakkında hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına, 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren on beş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 05/02/2025 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

WeCreativez WhatsApp Support
ADEN YMM